mixünk!

Utózöngék

KONCERTAJÁNLDA

 

 

 

 

 

lemezmustra.jpg

 

 

 

 

 

Címkék

2000es évek (423) 2006 (29) 2007 (24) 2008 (33) 2009 (56) 2010 (69) 2010es évek (250) 2011 (91) 2012 (96) 2013 (110) 2014 (73) 60as évek (66) 70es évek (72) 80as évek (81) 90es évek (174) akusztikus (23) alternatív (75) alternative (68) alternative rock (40) ambient (73) amerikai (262) angol (160) black metal (20) blues (32) brit (42) doom (27) downtempo (48) dubstep (21) egyzene születésnap (61) electro (22) elektronika (253) elektronikus (44) experimental (143) filmzene (50) folk (73) francia (63) funk (20) garage rock (21) hardcore (20) hard rock (30) hiphop (44) house (60) idm (22) indie (92) indie rock (28) instrumentál (25) izlandi (35) jazz (73) kanadai (25) klasszikus (23) krautrock (24) legcikibb kedvenc (25) magyar (70) metál (28) metal (40) minimal (32) német (51) new wave (26) ninja tune (21) noise (21) orosz (22) pop (97) post-punk (26) poszt rock (29) pszichedélia (172) punk (55) rock (299) shoegaze (28) soul (27) soundtrack (35) stoner rock (20) svéd (33) techno (105) zongora (28) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Hétvégi programdózis 1/3. - május 28. csütörtök: Budapest Essentials és Mark Fell

2014.05.29. 14:58 - Szkít



Az aktuális hétvége (ami már megint csütörtökön kezdődik) ezúttal leginkább a Budapest Essentials-ről, az első alkalommal megrendezésre kerülő urbánus zenei/gasztro/kult/turisztikai (stb.) fesztiválról fog szólni.

A rendezvényt már jó pár hónapja behirdették, sok helyen le is írták róla, hogy mi a lényege, szóval erről csak „röviden”: egy 4 napos (leginkább) elektronikus zenei fesztivál, amire nagyon sok külföldi zenészt hívtak (többségük először lép fel nálunk). Azonban nem egy külön erre kialakított fesztiválterületen, hanem nagyrészt a belváros „legjobb” klubjaiban és egyedi alkalmi helyszíneken (összesen kb. 20 különböző helyre lehet ellátogatni zenei programokra). Ezek mellett még ennél is több gasztro-hely vesz részt a fesztiválon (kávézók, reggelizők, bárok, sörözők, street food helyek), 20-30 %-os kedvezményekkel, valamint lehet menni városi túrákra, kiállításokra, színházba, workshopokra, vásárokra, fürdőkbe, állatkertbe, és buszos városnéző túrára.

bővebben itt: http://budapestessentials.com/rolunk/

Mindebből persze a zene a legfontosabb, úgyhogy mi is ezekből ajánlgatunk. De előtte még muszáj kitérni rá, hogy mennyi az annyi, ha nem is számszerűen, de a jegystratégia miatt mindenképp érdekes a téma. Az egy hónappal meghosszabbított early beard akció keretében nem volt nehéz beszerezni jóárasított bérletet, ami gyakorlatilag mindenre jó, és 1-2 koncerttel, 2-3 bulival meg a kajás kedvezményekkel simán meg is éri a vétel. Mostanra már jóval drágábbak a bérletek, és megjelentek a napijegyek, szintén nem olcsón, így ezek külföldieken kívül másnak nem is igazán opció. Szerdán pedig elkezdtek kikerülni az egyes helyszíneken váltható jegyek árai, amik kb. a helyek szokásos hétvégi programjainak ára körül mozog. És ami talán a legfontosabb infó: a közlemények szerint a bérletes és elővételes jeggyel rendelkező vendégek belépésnél előnyt élveznek a többi fizető vendéggel szemben (külön beengedés), azonban ha egy helyszín megtelik, érvényes karszalaggal is csak annyi embert tudnak beengedni, ahányan távoznak a klubból. Szóval így az ingázást alaposan át kell gondolni, még ha nincsenek is nagy távolságok (a helyszínek többségébe gyalog is kényelmesen át lehet menni), nyilván ha valaki „időben” leér egy rendezvényre, simán bejut bérlettel, viszont hajnal 2-kor, ha már sok volt a helyszíni jegyvásárló, sajnos nem fogják neki fenntartani a helyet, amíg máshonnan odaér. De mivel ennek a sok jó fellépőnek a nagy részét 3 éjszakába sűrítették bele, és a többség egy időben, vagy egymással nagyobb átfedésben zenél, így ennek amúgy se lesz akkora jelentősége, mint egy rendes nyári fesztiválon, ahol a koradélutántól reggelig sorban érkező fellépőket percre pontosan kiszámolva az „átrohanásokat” be tudjuk ütemezni magunknak. De azért így se egyszerű eldönteni, mikor hova menjünk, annyi a program, hogy egyben a 4 napot átböngészni se könnyű, így most a rendezvény 1. napját, csütörtököt ajánljuk elsőként, amit pl. így képzeltünk el:

  • Munka után egyből indít a LavaLava csapat egy újonnan nyíló helyszínen, a Gozsdu Sky Teraszon, ami egy könnyű felvezetésnek tökéletes, 17-20 óráig, utána egyből itt Bin-Jip koncert 20 órától. Úgy tűnik Budapest idén rooftop party nagyhatalommá kíván válni. A 2012-ben különböző alkalmi helyszíneken működő (aztán elhalt?) Budapest Sky Bar sorozat után tavaly már rendszeresen üzemeltek a Corvintetős kinti bulik (pl. pont a LavaLava vasárnapi rendezvényeinek is köszönhetően), és a Tip Top bár is próbálkozott már (valamint A Terasz nevezetű helyen is lehetett rajolni), idén mindkét helyszínen várható a folytatás, és melléjük csatlakozik most a Gozsdu Udvar, valamint a szintén ezen a héten, az Andrássyn a Párisi Nagyáruház tetején nyíló 360 Bar is. A földre már le se kell jönni…

 

  •  21 óra után a Gozsdu Manó Klubig kell csak lemászni a következő programért, ahol az izraeli GARDEN CITY MOVEMENT fellépését érdemes végignézni. Tavaly jelent meg a fiatal trió debütáló ep-je, és a programot az a New Beat csapat szervezi, akik sok más jóság mellett márciusban a szintén izraeli Helfert hozták el nekünk ugyanide, aki egy remek koncertet adott (sajnos kissé gyér érdeklődés előtt, vagyis hát az ilyen jellegű GMK-s koncertek átlag nézőszámához pont passzolt a fizető vendégek száma is). Szóval ezért is ajánlott eljönni most - bérlet nélkül a belépő 1000 Ft -, mert várhatóan a Helferhez hasonló, multi-instrumentalista, érzelmes/popos glitch, idm dalokra számíthatunk. Ugyanannál a BLDG5 Recordsnál vannak mindketten, itt meghallgathatók a dalok:

         http://bldg5.bandcamp.com/album/entertainment-ep

         http://bldg5.bandcamp.com/track/terracotta

         itt pedig meg is nézhető egy friss Boiler Room-os koncert:

         https://www.youtube.com/watch?v=X5rF9-EeYos

 

  • Akinek ezután van kedve még egy rövid betekintésre elugrania a Fogasházba, az a mindig különleges zenéket elővarázsoló Suhaidnak a The Herbaliser dj szettje előtti felvezetésére érhet még oda, aki meg már nem akar túrázni, az egyből mehet a Budapest Bass Music által szervezett Kingdom partira. A régebb óta zenélő, de 4 éve a Night Slugs kiadónál berobbanó, azóta a saját, Fade to Mind kiadójával menetelő (és Mo-n is népszerű) Kingdom 2012. után másodszor jár nálunk. Bass és bass közeli (UK garage / R’n’B) zenéit most egy bass-hez távolabbi helyszínen, kedvenc mozi előterünkben hallhatjuk, a Toldiban, éjfél után (bérlet nélkül ide is 1000 Ft a belépő). Egy egész friss mixe itt található:

         https://soundcloud.com/kkingdomm/kingdom-live-mix-for-triple-j

         egy tavalyi Boiler Room-os szettje pedig itt látható:

         https://www.youtube.com/watch?v=yx02eVgTdCs

 

És a nap leglényegesebb porgramja: Kingdom szettnek lesz egy igencsak nagy ellenérve, méghozzá a Budapest Essentials keretein kívül, ugyanis a LÄRM-ban lesz látható ezen az éjszakán a brit Mark Fell, kísérleti és avant-garde művész, az SND duó egyik fele, az egész hét messze legkülönlegesebb és legérdekesebb előadója, live szettel. Annyi elég is hozzá hogy 1500 Ft a belépő, start 22:30-kor, Lázár Gábor (szintén live), Mesterházy, és Galactic Jackson a további résztvevők, minden másról pedig árulkodjon ez az érdekes mix, és a program hivatalos beharangozó szövege: http://www.mixcloud.com/Mvtante/ra-381-mark-fell/

„Filmművészeti tanulmányait követően fordult vissza korábbi érdeklődési köre felé, a zene és a hangszintézis irányába. Munkái 1998 óta olyan zenei kiadóknál jelentek meg, mint a Mille Plateaux, a Line, az Editions Mego, a PAN, a Raster Noton vagy az Alku. Mark Fell a populáris zenei stílusok - mint house vagy techno - jellegzetes hangzásait kombinálja sajátos megközelítésével, zenetechnológiai érdeklődésével. Erre jó példa a “Multistablity” (2010), az “UL8” (2010) vagy a "Manitutshu" (2011) című albumai lehetnek, amik azóta is időtálló módon képviselik az irányzatot. Tevékenysége zenei kiadványok mellett médiaművészeti installációkra is kiterjed, amiket a legkülönbözőbb helyszíneken mutatott be; fesztiválokon, klubokban, galériákban és múzeumokban. Felkérések és elismerések terén érdemes említeni Thyssen-Bornemisza Art Contemporary számára készített, majd Seville Biennale of Art keretein belül bemutatott hanginstallációját, tiszteletbeli rangsorolást kapott az 1979 óta évente megrendezésre kerülő Ars Electronica díjátadón digitális zene kategóriában, illetve Quartz-díjra jelölték a digitális zenetechnológia és annak kultúrája iránt tett erőfeszítéseiért.”

 

A csütörtöki napra ennyi bőven elég is, a sűrűbb hétvégéről pedig szintén lesz napi ajánló.

 

Budapest Essentials programok:

http://budapestessentials.com/zene/

https://www.facebook.com/events/517206921723902/

 

Mark Fell @ LÄRM:

https://www.facebook.com/events/1420894608178274/






A bejegyzés trackback címe:

https://egyzene.blog.hu/api/trackback/id/tr696228207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása