mixünk!

Utózöngék

KONCERTAJÁNLDA

 

 

 

 

 

lemezmustra.jpg

 

 

 

 

 

Címkék

2000es évek (423) 2006 (29) 2007 (24) 2008 (33) 2009 (56) 2010 (69) 2010es évek (250) 2011 (91) 2012 (96) 2013 (110) 2014 (73) 60as évek (66) 70es évek (72) 80as évek (81) 90es évek (174) akusztikus (23) alternatív (75) alternative (68) alternative rock (40) ambient (73) amerikai (262) angol (160) black metal (20) blues (32) brit (42) doom (27) downtempo (48) dubstep (21) egyzene születésnap (61) electro (22) elektronika (253) elektronikus (44) experimental (143) filmzene (50) folk (73) francia (63) funk (20) garage rock (21) hardcore (20) hard rock (30) hiphop (44) house (60) idm (22) indie (92) indie rock (28) instrumentál (25) izlandi (35) jazz (73) kanadai (25) klasszikus (23) krautrock (24) legcikibb kedvenc (25) magyar (70) metál (28) metal (40) minimal (32) német (51) new wave (26) ninja tune (21) noise (21) orosz (22) pop (97) post-punk (26) poszt rock (29) pszichedélia (172) punk (55) rock (299) shoegaze (28) soul (27) soundtrack (35) stoner rock (20) svéd (33) techno (105) zongora (28) Címkefelhő

Utolsó kommentek

gidge - autumn bells

2014.09.28. 12:55 - aki nincs





mindenek előtt az egyik zene, természetesen rólad:

aztán egy kis emlékeztető, hogy miként jutottunk idáig, legalábbis szorokin szeirnt:

's akkor megláttam én a szívemmel az emberiség történelmét. hangok sokmilliós raja vett körül: ágyak milliói nyikorogtak, kéjes nyögések hallatszottak, sperma lövellt hüvelyek millióiba, a petesejtek megtermékenyültek, az anyáknak pocakjuk nőtt, magzat fejlődött bennük, szülő nők kiáltásai harsantak, véres újszülöttek nyomultak a világra, és erőtlenül felsírtak, lemosták őket, a köldökzsinórokat elvágták, a jövevényeket bepólyázták, mellre tették, ők mohón szopták az anyatejet, növekedésnek indultak, másztak, felültek, felálltak, jártak, kinyúltak a játékért, megszólaltak, iskolába mentek táskával és virággal, majd elkezdtek betűket írni a papírra, könyveket olvasni, elsajátítani az élet szabályait, nekiálltak szeretni és gyűlölni, játszani és énekelni, lelkesedni és gúnyolódni, kínozni és isteníteni, reménykedni és csalódni, később ölelkeztek és véresre verték a másikat, árulásra vetemedtek, és feláldozták magukat, befejezték az iskolát, felnőtté váltak, munkába álltak, pénzt kerestek, szerelmesek lettek, összeölelkeztek, bedőltek az ágyba, végrehajtottak milliónyi nemi aktust, megfogantak, csecsemőket szültek, megöregedtek és meghaltak.

s akkor azt láttam én: sokezres hadseregek vonulnak egymás ellen dobpergés közepette, kezükben a gyilkolás remekbe szabott eszközei, puskák ropognak és ágyuk dörögnek, forró ólomdarabok süvítenek, szétloccsannak agyvelők, kifolynak szemek, leszakadnak végtagok, sebesültek ordítanak és nyögnek, diadalüvöltésben törnek ki a győztesek, azok, kiknek jobban sikerült gyilkolniuk, majd egyik ember uralkodik a másik fölött, s következtek rettenetes megaláztatások, megjátszott hajbókolás, más akaratának kíméletlen elnyomása, túlzsúfolt börtönök, bestiális kínzások, emberek elevenen megnyúzása, lassú tűzön megégetése, példát statuáló kivégzések a tömeg helyeslő bömbölése mellett, rabszolgavásárok és gyárakban dolgozó asszonyok, akik az emberek megsemmisítésének tökéletes fegyverét állítják elő, utcán kiszenvedő koldusok, éhségtől felpüffedt gyermekek.

s akkor azt láttam én: magatehetetlen aggok saját ágyukban meghalnak, fiatalok folyóba fulladnak, tűzvészben bennégnek, rettenetes betegségektől görcsökben fetrengenek, elméjük megzavarodik, és asszonyok szerelmi bánatukban elemésztik magukat, szülésbe halnak bele, meg hogy csecsemők halva születnek.

s akkor azt láttam én: rablók pénzért gyilkolnak, erőszaktevők késsel kényszerítenek nőket, hogy széttárják lábukat, szélhámosok fortélyosan kifosztják felebarátaikat, hazudozás lángelméi művészi fokra emelik az ámítást, intrikus méregkeverők s hóhérok munkájuk végeztével teljes lelki nyugalommal költik el ebédjüket, inkvizítorok embereket máglyára küldenek az üdvözülés nevében, s tömeggyilkosságok sorozatát hajtják végre, mert az áldozatok egy másik nemzet tagjai.

s azt láttam én: emberek komplikált zárakkal elreteszelik házaikat, nehogy mások bejussanak.

s azt láttam én: vadászok merő kedvtelésből ölnek állatokat, rafinált ételek készülnek állatok, halak és madarak tetemeiből, emberi szájak véres húsdarabokat nyelnek el, s láttam farmokat, ahol azért tenyésztenek állatokat, hogy lenyúzzák az irhát róluk, s abból tetszetős ruhák készülnek az embereknek, s láttam a nőket, kik ily ruhákban illegetik magukat, elámítva a férfiakat.

s azt láttam én: féreg dögöt rág, bogár férget fal, madár felcsípi a bogarat, görény lerágja a madár fejét, sas karmaival szaggatja a görényt, hiúz elfogja a sast, farkasok széttépik a hiúzt, medve elroppantja a farkas gerincét, kidőlő fa agyonüti a medvét, legyek beköpik a rothadó medvehúst, féreg kibújik a tojásból, rágja a dögöt.

s megértettem én az ember lényegét. az ember HÚSROBOT.'


ez a szorokin nevű húsrobot egészen szívderítően látja a dolgokat, arról viszont bezzeg nem beszél, hogy egyes húsrobotok mindenféle gépeket csinálnak, amiket másik húsrobotok úgy tekergetnek, nyomogatnak és húzogatnak, hogy abból ilyen hangok születnek, mint például:



bár vannak húsrobotok, akik képesek éjszakákat csücsülni egy bolt előtt, hogy elsőként a kezükbe vehessenek egy olyan alumínium tárgyat, amit már az első osx frissítés is taccsravág, és vannak olyan húsrobotok is, akik szintén képesek voltak vagyonokat elkölteni, csak hogy elsőként kezükbe vehessék egy, az elektronikus hangok terén kétségkívül jelentős húsrobotnak, bizonyos aphex twinnek az új albumát, ami tulajdonképpen régi, és aki egyébként előszeretettel retusálja a szőrös fejét karcsú melltartós csajok testére, és ezek közül a húsrobotok közül sokak már úgy azt mondták, hogy ez a legjobb lemez ebben az évben, hogy még nem is hallották, vagy amit hallottak az nem is az volt, meg ilyen furcsaságok, és ez az év amúgy is nagyon kedvez azoknak a húsrobotoknak, akik már régóta szeretik az elektronikusan buherált hangokat, hiszen olyan nagy nevek jelentkeztek mostanában újra dolgokkal, mint a future sound of london, a plaid, vagy akár a kancsalszemű hős húsrobot, thom yorke, és akkor a nem annyira kancsal, de azért baromi nagy arc damon albarnról, vagy todd terjéről, esetleg flying lotusról, caribouról, és akár tychoról még nem is beszéltem (az utóbbi kettő jön a hajóra!) de mindezektől függetlenül, nekem a svéd gidge nevű duó rakta le eddig a legjobb albumot eddig, és gyanítom hogy ez már így is marad, bár az ősz mindig szokott meglepetéseket okozni az arra fogékonyoknak.

apropó ősz: a ravaszul az ősz első napján (ami szerintük szeptember 23) megjelentett lemez nem csak a címében (autumn bells), minden hangjában őszi (amiből egyébként elég sok van, egyes számok a fáma szerint akár száz -!- sávból is állnak), iszonyúan kimunkált, végtelenül profi, de közben mégis éteri, sejtelmes, stb; így még az egyébként mára már bosszantóan sablonossá vált burialos pitchelt vokálokat is nem csak hogy megbocsájtja az ember, hanem még meg is szereti.

a szürkület című számukkal búcsúzom, ami tényleg olyan mintha alkonyodó erdőben kopogna az ember cipője a négypernégyre, ráadásul az utolsó egy percben a lombok közül átszűrődő nosztalgia szinte már-már a caretaker-t idézi; ami pedig nagy kincs egy ilyen gyönyörű városban, mint a miénk, ahol fák helyett lassan múzeumok lesznek, és természetesen választási plakátok, a kivilágítatlan biciklistákra utazó rendőrökről nem is beszélve, bár ezt is pontosabban leírja szorokin:

'azzal a húsrobotok városában találtam magam. ott járkáltak az utcákon, szánokon és személygépkocsikon utaztak, villamosra szálltak, üzletekben tolongtak. egyesek munkába siettek, mások hazafelé tartottak. a húsrobotokat a munkahelyükön vagy csupán gépek, vagy betűkkel borított papirosok várták, míg otthonukban más húsrobotok és az azok által előállított táplálék. az egész város apró kőodvakból állt. minden odúban húsrobotok egy családja lakott. az odvakat gondosan elzárták a többi húsgép elől, holott ezek is, azok is konstrukciójukat tekintve teljesen egyformák voltak. ám a húsrobotok féltek egymástól, mert egyesek tágas, mások szűkös odúkban laktak. munkahelyükön a húsrobotok pénzt kerestek, hogy azon ételt és ruhát vásároljanak. odvaikban ettek, aludtak, és ott állították elő az új húsrobotokat. a művelet éjszakánként történt: az egyik húsrobot ráfeküdt a másikra, úgy rugóztak. azután az egyikben növekedésnek indult egy parányi húsrobot. az 9 hónap múlva világra jött, és megkezdte életét az odúban. nőni kezdett, és apránként normális húsrobottá vált. így éltek városukban a húsrobotok.'

Címkék: svéd 2014 melankólia elekronika






A bejegyzés trackback címe:

https://egyzene.blog.hu/api/trackback/id/tr556738377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása