mixünk!

Utózöngék

KONCERTAJÁNLDA

 

 

 

 

 

lemezmustra.jpg

 

 

 

 

 

Címkék

2000es évek (423) 2006 (29) 2007 (24) 2008 (33) 2009 (56) 2010 (69) 2010es évek (250) 2011 (91) 2012 (96) 2013 (110) 2014 (73) 60as évek (66) 70es évek (72) 80as évek (81) 90es évek (174) akusztikus (23) alternatív (75) alternative (68) alternative rock (40) ambient (73) amerikai (262) angol (160) black metal (20) blues (32) brit (42) doom (27) downtempo (48) dubstep (21) egyzene születésnap (61) electro (22) elektronika (253) elektronikus (44) experimental (143) filmzene (50) folk (73) francia (63) funk (20) garage rock (21) hardcore (20) hard rock (30) hiphop (44) house (60) idm (22) indie (92) indie rock (28) instrumentál (25) izlandi (35) jazz (73) kanadai (25) klasszikus (23) krautrock (24) legcikibb kedvenc (25) magyar (70) metal (40) metál (28) minimal (32) német (51) new wave (26) ninja tune (21) noise (21) orosz (22) pop (97) post-punk (26) poszt rock (29) pszichedélia (172) punk (55) rock (299) shoegaze (28) soul (27) soundtrack (35) stoner rock (20) svéd (33) techno (105) zongora (28) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Újévi Programajánlda

2015.01.07. 08:34 - Szkít



flyer.jpg

Miután 2014 utolsó negyedévét a zenei programokat szervezők a lehető legnagyobb mértékben kimaxolták (új helyek nyitásával súlyosbítva), nyomon követni is nehéz volt, éppen hol és mikor kellene ott lenni (gyakorlatilag a „szokásos” helyek közül bármerre megfordulhattunk, nagy eséllyel valami komolyabb külföldi fellépős koncertre/partira eshettünk be - sok esetben egyszerre többre is, ilyenkor jól jött volna osztódni/ teleportálni).

Nem is meglepő, ha valaki kis időre megcsömörlött ettől a dömpingtől, szerencsére az újév első hetére kaptunk egy kis pihenőidőt a regenerálódásra, jelentősebb programok híján. De hát nem valami sokat, új dátumok/fellépők bejelentéseivel közel sem álltak le, naponta jönnek az újabb és újabb ígéretes programok, így a hét végétől ismét belevethetjük magunkat a budapesti bulipornó világába. Addig is érdemes áttekinteni, milyen említésre méltó események várhatók az év első hónapjaiban, és a karácsonyi ajándékpénzből jobb esetben megmaradt összegekből milyen belépőkre érdemes már most előre beruházni (megelőzendő a mostanában egyre gyakoribb SOLD OUT bejelentések utáni kétségbeesett jegykeresést). Szóval az eddigi ismeretek szerint ide lehet (és kell) majd menni idén az év első hónapjaiban:

Január 9-én egyből egy remek névvel indul a szezon, a Berlinben tevékenykedő Moomin-tól hallhatunk remélhetőleg minél több kifinomult és mély house zenét a LÄRM-benaz év végi Charly Delhomos szobabuli után ismét bizonyítva, hogy a Fogas "fekete lyukának" nem csak techno vagy ahhoz közeli zenék állnak jól, sőt. (alternatívaként az ezzel sajnos egybeeső Nightdrive idei első, izgalmas hazai live act fellépésekre fókuszáló Toldis estjét lehet a leginkább ajánlani).

Január 10-én szintén e két hely körül pörög majd az éjszaka: a klubokban „megszokottól” erősen eltérő és igencsak izgalmasnak ígérkező Soft Rocks pszichedelikus rockkal és még sok minden mással vegyített diszkó/ house szettje a LÄRM-ben (az eseményleírásban és a kommentekben jobbnál jobb ajánlásokkal), a Mambo estjén a iráni születésű dán, a 90-es évek kezdetétől pörgető és Ibizán „rezidenskedő” Nima Gorji pedig a Toldiban.

Január 16-án Bécsben lép fel Ricardo Villalobos, méghozzá egy klubban, amire ott 2003 óta nem volt példa. Itthon még annyira sem, annak ellenére, hogy itt is jelentős rajongótáborral rendelkezik, érvényes helyszínre még nem sikerült elhozni tizenpár év alatt (a 2010 utáni Sound fesztiválok nem az a kategória). Most bezzeg a labancoknál "mindössze" 28 schillinget eurót kell kipengetnie a belépőért annak, aki a Rikárdó védjegyének számító, extra hosszú dalokkal súlyosbított, csurig izzadt maratoni szett reményében útra kel a Grelle Forelle klubba. Itthon maradóknak tökéletes választás a B O U N C E idei első, egyből extra bulija, a Boiler Room „magyarhangjával”, Bradley Zeroval (plusz Sarah Miles - Berlin Community Radio) a Toldiban.

A Villaloboshoz linkelt remix választása nem véletlen, január 17-én a Teslában lesz egy olyan est, amilyenre eddig csak a Trafó Electrify Series keretében számíthattunk: az újonnan induló ‎IИTERKOSMOS sorozat első estjén érkezik Shackleton. Mélyen lüktető, sötét törzsi dobokkal súlyosbított dubos, technós szeánszához, valamint a 4 albumát is a Raster-Noton kiadónál megjelentető, a zajosan hömpölygő elektronikával és atmoszférikus technoval folyamatosan kísérletező Kangding Ray audiovizuálisként hirdetett live szettjéhez nem is kellene semmit hozzáfűzni, egyértelműen a hónap legizgalmasabb és legjobban várt eseménye.

Szintén erre a napra esik a Dansmusiq által 2013. novembere után újra elhívott Barnt lemezbemutatója a Toldiban, ami az akkorihoz hasonlóan izgalmasnak és kalandozósnak ígérkezik.

Koncertek  terén is beindul az élet: 

• január 24-én két év után újra The Raveonettes az A38-on,

 január 28-án DJ Bootsie 10 éve megjelent, The Silent Partner című debütáló albumának jubileumi koncertje is az A38-on,

 január 29-én pedig az Electro Guzzi játszik „hangszeres technót” szintén az A38-on, előtte a tavaly berobbant és nagyon ígéretes Makrohang lép fel.

A hónapból még a Technodub Seance 9. estjét ajánlott bevésni a naptárba: január 30-án a a hazai dubtechno szcénát továbbra is rendületlenül és őszintén képviselő csapat a LÄRM-be hozza el soron következő szeánszát. A szinte állandóan periférián lévő stílust 3 éve próbálja életben (de még a „föld alatt”) tartani az időközben egyre bővülő, és nemzetközi megjelenésekig is eljutó dj-producer kollektíva, és idén nyáron az egyből legendássá váló, Valyo Partos open air bulijuk meg is hozta számukra a kellő és megérdemelt figyelmet. Azóta volt már egy külföldi fellépős bulijuk a LÄRM-ben, a mostani eseményen pedig a magyar, de külföldön élő 7mirror első élő fellépésére kerül sor Garpo, Odum2 és Spyral/ UniversalLanguage szettjei mellett.

 

A februártól kezdődő programokról is lesz majd részletesebb ajánló, most csak röviden arról, mikre számíthatunk:

 

február 5.: a kanadai darkwave/ synthpop TR\ST második, Joyland c. tavaly megjelent albumának turnéja a Recorder partiján.

 

február 6-7.: az Avatar Events kétnapos programján először pénteken Ambient Avatar, a Solar Fields és Vibraspahere chill/ambient/downtempo partija az R33-ban, majd szombaton ugyanők + EMOK de már gyorsabb kivitelben az A38-on.

 

február 8.: Renegades of Rhythm Tour címszó alatt egy nem mindennapi esemény, amelyen DJ Shadow & CutChemist játszik Afrika Bambaataa egyedülálló, 40.000 darabos lemezgyűjteményéből (konkrétan az ő lemezeit), a Dürer Kertben.

 

február 9.: a tavalyi Szigetes, ám az ottani körülmények közt nehezen élvezhető Fink  koncert után (ami azért úgy is jó volt, hogy délután, egy szarul hangosított, barom nagy tízezres teli sátorba volt berakva) most méltó körülmények közt lehet próbálkozni újra az előadó legutóbbi, bensőséges albumának átélésével, az A38-on. Ugyanezen a napon, a 2013-ban egy UH Est keretében már fellépő Nate Young most a Wolf Eyes tagjaként jön, szintén UH Est keretében, a GMK-ban.

 

február 19.: Dj Bootsie most az új albumát mutatja be az A38-on.

 

február 24.: a világhírű francia zeneszerző Yann Tiersen új albumának turnéja az Akváriumban /ez nagyon hivatalos volt, de hát őt biztos „mindenki” ismeri/.

 

február 28.: októberben a Café Budapest programsorozat keretében elmaradt (aminek én örültem is, mert így el lehetett menni a pont akkora tett Tychora), most pótlásra kerül a The Moritz von Oswald Trio feat. Tony Allen & Max Loderbauer koncert, a Trafóban.

 

március 4.: két és fél év után Újra Budapesten a LAMB, lemezbemutató koncert az Akváriumban.

 

március 6-7.: újabb Avatar Events dupla est, a pénteki Ambient Avataron Carbon Based Lifeforms, a szombati Avataron pedig Liquid Soul.

 

március 10.: a Küss Mich szervezésében Cult of Youth (Sacred Bones) a Rohamban.

 

március 14.: a decemberben elmaradt Cold Gothic Waves est pótlása az olasz The Frozen Autumn koncertjével, a Rohamban.

 

április 18.: a város minden szempontból legkiemelkedőbb zenei sorozata, a Trafó Electrify Series 7. állomásán végre Ben Frost érkezik hozzánk! 2011-ben adott egy máig emlékezetes, mellbevágó koncertet a Trafóban (azon kevés koncertek egyike volt, ahol egy saját kis történettel rendelkező album hangulatát élőben is tökéletesen át tudták adni mind zenében, mind látványban), azt követte egy gyengébbre sikerült MÜPÁ-s fellépése (a Solaris kissé ötlettelen audiovizuális újragondolása Daniel Bjarnasonnal). Tavaly jelent meg A U R O R A című, kritikailag is elismert albuma. Fellép még az angol Vessel. Kötelező megjelenés!

 

május 8.: Nils Frahm mostanra gyakorlatilag Magyarország új Bonoboja lett, még ha munkásságával nem is szolgált rá erre a kitüntető címre, széleskörű elterjedtségével annál inkább. 2012-es, valószínűleg felülmúlhatatlan Trafós koncertje után érkezik hozzánk újra, Nils Frahm 'Has Lost His Mind' European Tour az Akváriumban, a megnövekedett népszerűségének köszönhetően itt kell leginkább a perselybe markolni, ha élvezni szeretnénk a fiatal mester játékát.

 

Eddig ennyi, az ajánldát az újonnan megjelenő programokkal bővíteni fogjuk, addig is jegyvásárra fel!






A bejegyzés trackback címe:

https://egyzene.blog.hu/api/trackback/id/tr687045991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása