mixünk!

Utózöngék

KONCERTAJÁNLDA

 

 

 

 

 

lemezmustra.jpg

 

 

 

 

 

Címkék

2000es évek (423) 2006 (29) 2007 (24) 2008 (33) 2009 (56) 2010 (69) 2010es évek (250) 2011 (91) 2012 (96) 2013 (110) 2014 (73) 60as évek (66) 70es évek (72) 80as évek (81) 90es évek (174) akusztikus (23) alternatív (75) alternative (68) alternative rock (40) ambient (73) amerikai (262) angol (160) black metal (20) blues (32) brit (42) doom (27) downtempo (48) dubstep (21) egyzene születésnap (61) electro (22) elektronika (253) elektronikus (44) experimental (143) filmzene (50) folk (73) francia (63) funk (20) garage rock (21) hardcore (20) hard rock (30) hiphop (44) house (60) idm (22) indie (92) indie rock (28) instrumentál (25) izlandi (35) jazz (73) kanadai (25) klasszikus (23) krautrock (24) legcikibb kedvenc (25) magyar (70) metál (28) metal (40) minimal (32) német (51) new wave (26) ninja tune (21) noise (21) orosz (22) pop (97) post-punk (26) poszt rock (29) pszichedélia (172) punk (55) rock (299) shoegaze (28) soul (27) soundtrack (35) stoner rock (20) svéd (33) techno (105) zongora (28) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Kraftwerk - Metropolis (live, 1981)

2011.09.06. 09:00 - apróbetűsrész



Most, hogy megint szinte jár a metró a Kökin, illetve hogy kisvártatva azért csak megnyílik a bevásárló-  és szórakoztató központ s ezzel egy időben alaposan átalakul a kontextus, bizony engem is átjárnak a nosztalgikus érzések, melyek (mint általában a nosztalgikus érzések) próbálnak meggyőzni arról, hogy márpedig régen jobb volt, és van mit siratni.

Még az is lehet, hogy igazuk van.

Ahogy magam elé idézek egy átlagos reggeli csúcsidőt (abból a 3-4 ezerből, amit volt alkalmam átélni a Kökin), nem tudom nem az érzékek birodalmának nevezni az objektumot. Lássuk, miért. 

Már a Sibrik-felüljárót átszelő buszon állva, ahogy szövetkabátomat cirógatja a Keresztúr irányából kacsintgató december reggeli napsütés (szándékos az időpontválasztás, hiszen ki ne unná már a nyarat, és amúgy is sokkal jobban esik téli történeteket olvasni), van lehetőségem alaposan megfigyelni, ahogy a Köki szocreál  lego-űrállomásra hajazó nyúlványai méltóságteljesen beleolvadnak a háttérben magasodó Határ úti tévétorony, a SOTE és a budai hegyvonulatok által meghatározott tájegységbe. A napfényben fürdő, csábító narancssárga színpompa valósággal magához láncolja velem együtt a koffeinnel pörgetett utazóközönség tekintetét is, és az a kellemesen kéjes borzongás, ami most végigszánkázik a testemen, nem szólhat másnak, mint a tudatnak: nemsokára engem is magába szippant eme impozáns csoda.

Mielőtt azonban beléphetnék a birodalomba, el is kell jutnom oda. A buszvezető egykedvűen közli a megfellebbezhetetlen tényt: Köki, végállomás. A viszonylatról való leszállást követően rögtön mellém huppan az afro-magyar fiatalember, s így szól, alig hallhatóan, de mégis jól érthetően: cigi cigicigicigi cigicigi. Nem ám kéri! Adja. Ez ilyen hely. Ő az, aki néhány hét múlva, szilveszter közeledtével, kisebb metamorfózison esik át, s akkor meg így szól, a maga diszkréciójával átitatva, természetesen: petárdarakétarakétapetárdatűzijátékpetárda.

Hopp, addig álljunk meg, amíg nem késő. Ha én leszek a történet főszereplője, könnyen unalomba fulladhat ez a képzeletbeli, de mégis hiteles leírásnak szánt história, hiszen én minden Kökin tapasztalt mozzanatot azzal a nem éppen elítélhető egykedvűséggel veszek tudomásul, ami egyenes következménye a több ezer látogatásomnak, és amiből az következik, hogy már fel se tűnik, ha történik valami.

Szóval képzeljük inkább az alsószomszédomat a Kökire. Sőt, már előbbre, a buszra. Az alsószomszéd (kire néhányan talán emlékeznek is) kínai illetőségű, neve Szü (munkahelyi kötelezően választott magyar neve Csaba, korábbi AT&T-s ügyfélszolgálati alteregója pedig Steve volt), mindig mosolyog és olyasféle gombahaja van, mint ami az én óvodáskori képeimen figyelhető meg. Szü még jóval kevésbé rutinos, amióta Kőbányán lakik. Például a buszon is rossz oldalra áll, így az előbb ismertetett páratlan látkép helyett kénytelen szembenézni az ébredező kora téli napsugarakkal, aminek köszönhetően pupillái olyannyira összeszűkülnek, hogy leszállás után a cigiárus, keveset adózó fiatalemberbe pont éppen belebotlik, és engesztelésül meg is vesz tőle két doboz zárjegytelen, kétes eredetű Marborót (sic!), majd a kattogós, félévente két hónapon át javított, egész Dél-Pest által ismert mozgólépcsőre szökken fel, és (megint a rutintalanság!) megfogja a gumiszalagot, s persze bele is nyúl valami különös nyálkába.

Szü reggele tehát nem éppen úgy indul, ahogy az elvárható. Szü azonban jó kedélyű fiatalember, nem lehet egykönnyen odapiszkítani a hangulatába. A mozgólépcső tetején elhelyezkedő, a Köki állandó lakójaként ismert nő(?) furcsán képzi szájával azt, hogy "csak öt forintot adjanak", Szü nem is érti pontosan, ezért továbbmegy, de mielőtt megveszi a fahéjas kürtőskalácsát, csak leragad a számára még ismeretlen, egy kartondoboz tetején lebonyolított itt-a-piros-hol-a-piros derbinél. Rövid megfigyelés után úgy dönt, ki is próbálja gyorsan ezt a vetélkedőt, mert hát a próbajáték során mindig a jó gyufásskatulyára bökött.

Miután elveszti az aznapi és a másnapi kürtőskalácspénzt, kissé csalódottan sorol vissza a tömegbe, amely a füst-, pára- és leheletfelhőn át sodorja tovább a metró irányába. Ezen a ponton veszi csak észre, hogy milyen összetett illatorgia veszi körül. Mivel Szü nem ismeri tökéletesen a nevét ezen szagforrásoknak, kicsit segítsünk neki! Ami világosan elkülöníthető: húgy-, szar-, hajléktalanszag, ételfronton fánk, ugye kürtőskalács, frissensült fornetti, gyros, hentesbolt (annak minden bájával) [itt szúrnám közbe, hogy a hentes mindenkinél hűségesebb volt a Kökihez: már körbebontották körülötte a folyosót, ezzel megközelíthetetlenné téve az üzletet, az még hónapokig ott állt, olyanformán, hogy az utcáról látszott, még mindig akciós a tarja], ami pedig a cseppfolyós különítményt illeti, természetesen alkohol (azon belül Partizán szeszesital és Mátyás keserű biztosan), némi kávé, valamint  por-, cigi- és úgy általában emberszag, de persze ez nem minden, hiszen további nehezen azonosítható aromák tömkelege öleli körbe Szüt. Próbálja visszatartani a lélegzetét, de ennek csak az lesz az eredménye, hogy a hosszas önmegtartóztatás után még mélyebbet kell szippantania az esszenciából, és így jó alaposan letüdőz minden szagmolekulát.

Szü beáll egy sorba, amiről azt gyanítja, hogy a jegyvásárlásra várakozók alkotják. Mivel angolul remekül beszél, próbálja megnyugtatni a Ferihegyről érkező, nagy bőröndökkel álldogáló, rémülten körbepillantgató turistákat, hogy ne aggódjanak, nem ilyen az egész ország. Ők azért mégiscsak tovább aggódnak, úgyhogy Szü inkább segít a frankfurti járat minden utasának venni vonaljegyet, ha már a pénztáros néni nem tudja magát megértetni velük (pedig szépen artikulálja a magyar szavakat: "Mit nem lehet érteni azon, hogy SZA-KASZ-JEGY?" - kérdezi).

Szü ezt követően szeretné elintézni az aznapi bevásárlás egy részét is, de épp megvenné a reklámáron kínált paprikát annak alkalmi árusától, mikor éles fütty harsan (valaki mintha azt kiáltaná, hogy "rendőrök!"), s borulnak az itt is remekül hasznosított kartondobozok, tűnik el a paprika és vele együtt a portéka tulajdonosa seperc alatt a reggeli forgatagban. Kész, ennyi, ottsevótam, biztos úr, a csalódott egyenruhások pedig jobb híján kénytelenek igazoltatni egy-két hontalant.

Elképzelem még, ahogy Szübe belekötnek, előbb egy szkinhed, aztán egy cigány, de ezt tartogassuk neki a hazaútra, mert már így is késésben van. Sietősre fogja tehát, gyorsan balra kanyarodik a metró felé, így nincs alkalma megtekinteni, hogy a Vaspálya utca felőli oldalon melyik részen nem ázik be az építmény, illetve azt sem láthatja, hogy a Dohányozni tilos! felirat alatt elhelyezett hamutartók köré mennyien gyűlnek össze a vasútra váró füstölgők közül. Viszont jobbra pillantva (közvetlenül a másik jegypénztár mellett) szerencsére látja és érzi az egykori delikátesz területén kialakított foglaltvécét (nevezhetjük vadvécének is, a lényeg, hogy habár semmilyen, erre a célra szolgáló alkalmatosságot nem helyeztek el, ezen a pár négyzetméteren mindenki szabadon elvégezheti a dolgát, ha úgy tartja kedve és szüksége). Szü még végigpróbál három jegykezelő-készüléket, mire az egyik kilyukasztja a jegyét, majd lerobog a metróhoz, és estig nem is látjuk.

Ilyen a régi jó Köki. Él, vibrál, mozgásban van, lélegzik és szaglik. Komolyan sajnálhatja, aki ezt nem látta. Kicsit hiányzik. Kurva nosztalgia.


 

 

 

Címkék: live koncert német kraftwerk élő elektronika 80as évek metropolis 70es évek






A bejegyzés trackback címe:

https://egyzene.blog.hu/api/trackback/id/tr983202684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása